Oras
  • Bucuresti-Ilfov
  • Bucuresti

Institutul Oncologic Prof. Dr.I. Chiricuta

Vezi oferta acestei firme 0 pareri
0
Ratingul tau: -
Categorie
Administratie publica - centrala si locala  Clinica, Policlinica si Spital 
Modifica profil
modificat pe 27 Oct '10
Descriere

Institutul Oncologic din Cluj-Napoca a fost fondat in anul 1929 de Prof. Dr. Iuliu Moldovan sub denumirea de „Institutul pentru Profilaxia si Tratamentul Cancerului” si este unul din primele centre medicale de profil din Europa.
„Institutul pentru Studiul si Profilaxia Cancerului” din Cluj a fost prima mare unitate de cercetare care si-a luat ca obiectiv principal inscris in titulatura „studiul profilaxiei cancerului” intr-o vreme in care insasi notiunea de profilaxie era vag conturata.

Intre anii 1929-1940 director al institutului a fost Prof. Constantin Stanca, un distins ginecolog, care a infiintat o soala puternica de ginecologie oncologica cu subtantiale contributii in domeniul studiulul cancerelor genitale reflectate in numeroase publicatii medicale din acea epoca. Tot profesorului Stanca datoram importul de la Paris a primelor surse de radium pentru tratamentul radiologic al cancerelor. In 1933 sub conducerea Prof. Stanca apare revista ”Cancerul” prima publicatie cu caracter oncologic din tara noastra.

Intre anii 1940-1957 director al Institutului a fost Prof. Rubin Popa, un anatomopatolog renumit, care a imprimat activitatilor de cercetare un puternic caracter anatomo-clinic cu rezultate valoroase concretizate un publicarea unor tratate, monografii si lucrari valoroase care au reprezentat repere in cancerologie la momentul respectiv.

Dar epoca ”moderna” a Institutului este indisolubil legata de numele Prof. Dr. Ion Chiricuta care preia conducerea acestuia in 1958. Format la scoala chirurgicala de mare prestigiu de la Spitalul Brancovenesc din Bucuresti, discipol al Prof. Iacob Iacobovici, Prof. Chiricuta a inceput constructia noului Institut situat in str. Republicii 34-36 constructie finalizata in 1965. Profesorului se datoreaza structura conceptuala actuala a instututului bazata pe trei idei foarte originale in Romania acelor vremuri.