Oras
  • Bucuresti-Ilfov
  • Bucuresti

Institutul Oncologic Prof. Dr.I. Chiricuta - Clinica de Hematologie

Cluj-Napoca, Cluj
Vezi oferta acestei firme 0 pareri
0
Ratingul tau: -
Numar de telefon: 
0264.592.766 (Fix)
0264.598.363 (Fix)
0264.598.365 (Secretariat)
Adresa: 
Strada 21 decembrie 1989
Cluj-Napoca, Cluj 400015
Program: 
Luni - Vineri: 9:00 - 20:00
Categorie
Administratie publica - centrala si locala  Clinica, Policlinica si Spital 
Email: 
Modalitati de plata:
Doar numerar
Modifica profil
modificat pe 27 Oct '10
Informatii generale
Parcare: 
Pe strada
Informatii profesionale
Tip centru medical: 
Particular
Centre medicale
Tip de medicina: 
Hematologie, Oncologie
Descriere

Institutul Oncologic din Cluj-Napoca a fost fondat in anul 1929 de Prof. Dr. Iuliu Moldovan sub denumirea de „Institutul pentru Profilaxia si Tratamentul Cancerului” si este unul din primele centre medicale de profil din Europa.
„Institutul pentru Studiul si Profilaxia Cancerului” din Cluj a fost prima mare unitate de cercetare care si-a luat ca obiectiv principal inscris in titulatura „studiul profilaxiei cancerului” intr-o vreme in care insasi notiunea de profilaxie era vag conturata.

Intre anii 1929-1940 director al institutului a fost Prof. Constantin Stanca, un distins ginecolog, care a infiintat o soala puternica de ginecologie oncologica cu subtantiale contributii in domeniul studiulul cancerelor genitale reflectate in numeroase publicatii medicale din acea epoca. Tot profesorului Stanca datoram importul de la Paris a primelor surse de radium pentru tratamentul radiologic al cancerelor. In 1933 sub conducerea Prof. Stanca apare revista ”Cancerul” prima publicatie cu caracter oncologic din tara noastra.

Intre anii 1940-1957 director al Institutului a fost Prof. Rubin Popa, un anatomopatolog renumit, care a imprimat activitatilor de cercetare un puternic caracter anatomo-clinic cu rezultate valoroase concretizate un publicarea unor tratate, monografii si lucrari valoroase care au reprezentat repere in cancerologie la momentul respectiv.

Dar epoca ”moderna” a Institutului este indisolubil legata de numele Prof. Dr. Ion Chiricuta care preia conducerea acestuia in 1958. Format la scoala chirurgicala de mare prestigiu de la Spitalul Brancovenesc din Bucuresti, discipol al Prof. Iacob Iacobovici, Prof. Chiricuta a inceput constructia noului Institut situat in str. Republicii 34-36 constructie finalizata in 1965. Profesorului se datoreaza structura conceptuala actuala a instututului bazata pe trei idei foarte originale in Romania acelor vremuri.

Poze adaugate pentru Institutul Oncologic Prof. Dr.I. Chiricuta
Foto
14 Mai '10
Logo-uri
Logo
Vezi toate pozele
Pareri despre Institutul Oncologic Prof. Dr.I. Chiricuta
Se pare ca pana acum nimeni nu si-a exprimat parerea despre Institutul Oncologic Prof. Dr.I. Chiricuta. Fii tu primul, o sa devii legenda.